Grillowane jedzenie uwielbiane jest przez ludzi od dawna. Może być zdrowe, a ponadto smaczne. Warto dowiedzieć się, jakie potrawy z grilla są godne uwagi.
Potrawy prosto z grilla – jakie wybrać?
Proste przepisy powinny urozmaicić grillowe menu. Są też świetnym dodatkiem do dań z mięsa. Można postawić na pieczone ziemniaczki z rumianą skórką, grillowane szparagi, nadziewane serem pomidory, a także na faszerowane pieczarki. Bardzo smaczna jest tradycyjna kiełbaska, którą można przygotować na grillu. Warto do niej dodać chrupiące grzanki oraz lekką sałatkę. Nie trzeba nikogo przekonywać, że wspólne grillowanie to świetna okazja do spotkań z rodziną oraz znajomymi, ale też do serwowania ulubionych potraw. Z tego powodu wiele osób wyczekuje pierwszych ciepłych dni. Warto zauważyć, że na grillu przeważnie dominuje mięso. Polacy uwielbiają grillować wcześniej zamarynowaną karkówkę. Uwielbiana jest też szybka w przygotowaniu pierś z kurczaka. Ludzie zawsze starają się, żeby na ruszcie znalazły się również lżejsze przekąski, które są świetnym dodatkiem do mięsa. Są one też smaczne jako danie samo w sobie, o czym warto pamiętać.
Najlepsze dania na grilla
Świetnym pomysłem na danie z grilla są pieczone ziemniaczki. Jest to idealny dodatek do grillowanego mięsa, ale też do ryb. Najlepsze są zdecydowanie ziemniaczki pieczone w mundurkach, a dodatkowo doprawione aromatycznymi przyprawami. Ludzie uwielbiają je jako przekąskę na grilla, ale też jako składnik do standardowego obiadu. Smakiem zachwycą również faszerowane pieczarki z grilla. Jest to bardzo prosty i efektowny przepis na smaczne przekąski serwowane prosto z grilla. Warto zauważyć, że do pieczarkowych kapeluszy można włożyć wszystko to, co tylko się chce. Można postawić zarówno na mozzarellę, jak i ser feta. Świetnym pomysłem jest też pokrojona w kostkę papryka oraz szpinak. Warto wypróbować przepis ze świeżymi ziołami oraz z intensywnym w smaku czosnkiem. Do dań z grilla można dodawać rozmaite przyprawy.
Co przygotować na grilla?
Na grilla świetne są pomidory zapiekane z serem feta. Oczywiste jest to, że na grillu przygotowuje się głównie mięso, lecz warto też zapiekać różnego typu warzywa. Jak się okazuje, pomidory, w całości bądź w plasterkach, są też świetną przekąską prosto z grilla. Roztopiony ser rozpływa się w ustach, z tego powodu nie można zrezygnować z takiej formy dodatku. Jeżeli mowa o daniach z grilla, nie można zapomnieć o szaszłykach. Od lat uwielbiane są one przez Polaków. W przypadku szaszłyków warto zastosować mięso drobiowe, ale można też postawić na wieprzowe oraz wołowe. Trzeba jednak pamiętać, że czerwone mięso przygotowuje się nieco dłużej, z tego powodu najlepiej je grillować na oddzielnych patyczkach, a nie razem z warzywami. W przypadku, gdy chce się w miarę szybko przygotować pożywne i smaczne szaszłyki, najlepiej zakupić mięso drobiowe. Do szaszłyków warto też dodać pieczarki. Nie można oczywiści zapomnieć o warzywach. Najchętniej wykorzystywana jest cebula oraz papryka.