Banany świetnie smakują bez niczego. Są bardzo pożywne i zdrowe, więc warto je regularnie jeść. Można cieszyć się ich smakiem przez cały rok, bo są dostępne w sklepach, niezależnie od pory roku. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnych potraw, szczególnie na słodko. Desery i wypieki bananowe smakują wyśmienicie.
Co można zrobić z bananów?
Jeśli ktoś ma więcej bananów, to może zrobić z nich chleb. Zajmuje to mało czasu i nie trzeba do tego wiele składników. Można dodać do niego rodzynki, żurawinę, orzechy, kawałki czekolady. Ciasta i ciasteczka smakują wyśmienicie, jeśli do ich przygotowania użyje się bananów. Owoce mogą posłużyć także jako alternatywa dla jajka i cukru. Będzie to zdrowa i pyszna przekąska. Idealnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy lub szkoły. Banany świetnie sprawdzają się także do przygotowania domowych pączków. Są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Można je zajadać bez wyrzeczeń. Banany to wspaniała opcja również do zrobienia koktajlu. Może być on przygotowany w całości z różnych owoców lub z dodatkiem zielonych warzyw liściastych.
Przysmaki bananowe
Domowe lody mogą być wyśmienite i zdrowe, jeśli przygotuje się je z bananów. Wystarczy je pokroić, włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Jak będą już zamrożone, pozostaje dodać do nich śmietanę, mleko, masło orzechowe, kakao, ulubione owoce. Na koniec należy wszystko zblendować. Jak widać, nie ma w tym niczego skomplikowanego. Banany świetnie posłużą również do zrobienia zdrowego kremu czekoladowego. Jego przygotowanie jest szybkie i niezwykle proste. Trzeba zmiksować przejrzałe banany z kakao, można też dodać do tego laskę wanilii, masę orzechową. Z bananów powstają rewelacyjne placki, racuchy i naleśniki. Jest to wspaniała opcja zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Placki bananowe świetnie nadają się na śniadanie i podwieczorek. Naleśniki mogą być podane także na obiad lub kolację. Wystarczy posmarować je konfiturą, kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem itd. Opcji do wyboru jest multum.
Do czego wykorzystać banany?
Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy z tego, że banany świetnie nadają się do zrobienia konfitury. Bedzie zdecydowanie zdrowsze niż zakup gotowego produktu w sklepie, bogatego w rafinowany cukier i szereg chemicznych dodatków. Zrobienie domowej konfitury jest bardzo proste. Wystarczy pokroić truskawki i podgrzać je na małym ogniu, aż staną się gęstą masą. Następnie ściąga się je z ognia i pozostawia do lekkiego przestygnięcia. Na koniec dodaje się rozgniecionego banana i wszystko miesza. Można nawet zrobić gofry bananowe z ulubionymi dodatkami. Przygotowanie masy zajmuje niewiele czasu. Można użyć do tego mąki ryżowej i pszennej, mleka, dojrzałych bananów, proszku do pieczenia, oleju, soli i cynamonu. Ciekawą opcją będzie także budyń z bananów i kaszy jaglanej. Bazą jest kasza ugotowana na mleku. Trzeba zblendować ją z bananami, można także dodać do smaku sok owocowy. Kolejną propozycją jest owsianka z bananami i bakaliami.